ГРОДНА
Субота,
18 мая
2024 года
 

Дзіцячы куточак

Дарагія маладыя Чытачы!

Дзіцячы куточак

Другі восеньскі месяц – часта халодны, дажджлівы і пахмурны кастрычнік, заўсёды трохі сагрэты сваім рэлігійным зместам, бо гэта ружанцовы месяц. Усведамленне часу малітвы на ружанцы, напрыклад, вячэрняя пара, калі ўся сям’я збіраецца дома, пасля школы, працы, не аднаго чалавека напаўняе радасцю, чаканай радасцю размовы з Богам, з найлепшым Сябрам!
   
    Малітва – гэта размова з Усемагутным, гэта нітачка, якая злучае чалавека са Стварыцелем. Трэба навучыцца маліцца. Чалавек удасканальвае сваю форму малітвы на працягу ўсяго жыцця.
    Вы, маладыя Сябры, ужо будучы дзецьмі ведаеце мэту, сэнс і спецыфіку гэтага непаўторнага дыялогу з Богам. Нікога з Вас напэўна не здзівіць такое сцвярджэнне, што дзяцінства і маладосць з’яўляюцца найлепшым часам, каб вучыцца маліцца. Мы часта адчуваем неабходнасць малітвы.
   
    Ружанец – вельмі простая малітва, якая адначасова заключае ў сабе шмат зместу. Божая Маці заахвочвае да яе падчас аб’яўленняў у Лурдзе, Фаціме ці ў Ля Салет. Дзякуючы ружанцовай малітве мы можам разам з Езусам і Марыяй удзельнічаць у іх радасных і смутных хвілінах жыцця.
 

Многа ці мала

Дзіцячы куточак

Надакучыла вучыцца, – сказаў Пятрусь маме, калі прыйшоў са школы ў дрэнным настроі. Ён скінуў свой ранец на падлогу і сумны сеў на канапу.
    – Што-небудзь у школе здарылася? – спыталася мама.
    – Кожны дзень адно і тое ж. Гэтыя лічбы і літары блытаюцца, хутка ўжо па начах сніцца будуць.
    – Няўжо так цяжка вучыцца?
    – Сёння зноў не пагуляю, – сказаў Пятрусь ледзь не плачучы. – Ізноў кучу хатніх заданняў задалі, да ночы прыйдзецца сядзець.
    Толькі Пятрусь паабедаў і сеў за матэматыку, як хтосьці пазваніў у дзверы. Гэта прыйшоў Стасік, яго аднакласнік, і стаў цікавіцца, ці выйдзе ён сёння на вуліцу пагуляць.
   

Як выбіраць школу?

Дзіцячы куточак

Па іхніх пладах пазнаеце іх. (Мц 7, 16)
Бацькі выбралі для сына найлепшую, як ім здавалася, школу. У ёй было добрае абсталяванне, высокаадукаваныя настаўнікі, дзеці з прывілеяваных сем’яў... Раніцай дзед павёў унука ў школу. яны ўвайшлі на падворак, да іх падбеглі іншыя дзеці.
    – Які недарэчны і брыдкі дзед, – засмяяўся адзін хлопчык.
    – Гэй, ты, таўсцяк, – закрычаў другі.
    Дзеці крычалі і скакалі вакол дзеда і ўнука. Тут празвінеў званок, які абвясціў пачатак урока, і дзеці пабеглі ў клас. Дзядуля рашуча ўзяў унука за руку і выйшаў на вуліцу.
    – Ура, я не пайду ў школу! – узрадаваўся хлопчык.
    – Пойдзеш, але не ў гэтую, – адказаў дзед. – Я сам знайду табе школу.
    Дзед прывёў унука дадому, даручыў яго бабулі, а сам пайшоў шукаць лепшую школу.
   

Найлепшая каманда – СЯМ’Я!

Дзіцячы куточак

Усе птушкі і жывёлы ведаюць, што важней за ўсё цэлая і бяспечная сям’я. Кожны ў гэтай сям’і мае сваё месца і заданне. Менавіта так усё гэта было цудоўна запланавана і створана Панам Богам, каб без збояў добра дзейнічала. Людзі адрозніваюцца ад жывёл і птушак тым, што маюць розум і волю, а не толькі інстынкт. Таму, ужываючы розум і сэрца, мы ведаем, што сям’я проста незамянімая.
   
    ТРЭБА АЗДОБІЦЬ ПА-МАЙСКУ МАЦІ КАРАЛЕВУ НАШУ.
   
    ГЛЕДЗЯЧЫ НА ПТУШЫНУЮ СЯМ’Ю, ДЗЯКУЕМ БОГУ ЗА СВАЮ.
   
    ДЗЯЎЧЫНКІ ЛЮБЯЦЬ ШЧЫРА, КАЛІ ХЛОПЦЫ, ЯК РЫЦАРЫ.
   
    У КАЗКАХ ЖЫЛІ ШЧАСЛІВА, БО МАЛІЛІСЯ ЦЯРПЛІВА.
   

Хоры Анёлаў. Анёл з паходняй

Дзіцячы куточак

– А Анёлы адрозніваюцца адзін ад аднаго?
    У Пана Бога няма нікога і нічога аднолькавага.
    Анёлы ў тым ліку.
    – Дык чым яны адрозніваюцца?
    Са Святога Пісання і ад святых мы ведаем пра дзевяць анёльскіх хораў: Серафімы, Херувімы, Троны, Панаванні, Моцы, Валадарствы, Княствы, Арханёлы, Анёлы.
    Усе святыя Хоры бласлаўлёных Анёлаў, маліцеся за нас.
    (з Літаніі да святых Анёлаў)

   
   Сёння паходня ўжо не ўжываецца кожны дзень. Некалі яе ўжывалі асабліва для таго, каб асвятляць дарогу ноччу. Можа, менавіта таму на некаторых абразах можна ўбачыць Анёлаў з паходняй – з жывым Божым агнём, які павінен асвяціць цемру, выкліканую грахом. Злы дух любіць цемру, але Анёлы заўсёды асвятляюць чалавечыя шляхі. Таму варта клікаць іх на дапамогу і прытрымлівацца Божага святла, каб не заблукаць у дарозе.
   

Кім быць лепш?

Дзіцячы куточак

Скажы мне, Анёл, чаму хлопцам быць лепш?
    – Як гэта: лепш? Што ты хочаш сказаць, Зося?
    – Дырэктар сказала некалькі непрыемных слоў нашаму класу, бо тое, што мы зрабілі, было недарэчна.
    Але чаму яна сказала, што хлопцаў яна яшчэ разумее, але брыдка, каб так сябе паводзілі дзяўчынкі?
    – Ну бо брыдка. Гэта было неразумна, калі ўвесь ваш клас адразу са стадыёна ўваліўся ў струмені ледзяной вады, што палівала газон.
    А потым вы поўнасцю мокрыя пабеглі ў гардэроб. Добра, што было цёпла і ніхто не захварэў. А я ж казаў табе, каб ты не прымала ў гэтым удзелу.
    – Казаў, прабач, што я не паслухалася цябе, але калі ўсе нешта робяць, цяжка супраціўляцца.
    – Але ў супрацьстаянні дрэннаму трэба трэніравацца з маладосці. Так практыкуецца цнота мужнасці.
    – Мужнасці? Але гэта хлопцы павінны быць мужнымі, таму гэта яны павінны былі атрымаць большы наганяй.
   

Візіт

Дзіцячы куточак

Дарагі наш Маленькі Сябар! Ты, хіба, ведаеш, што малітва з’яўляецца размовай з Богам. Яна не павінна абмяжоўвацца да адгаворвання пацераў і ўдзелу ў св. Імшы ў нядзелю і святы. Сапраўдная малітва – гэта таксама штосьці большае, чым пазіранне на абразы і банальнае паўтарэнне завучаных формул. Жыццё хрысціяніна павінна быць напоўнена Богам, мы павінны штодзённа размаўляць з Ім як з Кімсьці, Хто нас вельмі любіць і гатовы выслухаць у любую хвіліну.
    Прапануем Табе, наш Чытач, кароткі прыклад вельмі простых адносін з Панам. Задумайся, і, можа быць, Ты знойдзеш свой асаблівы, ні на чый не падобны спосаб камунікаваць з Тваім найлепшым Сябрам.
Штодзённа апоўдні пэўны малады чалавек з’яўляўся ля дзвярэй касцёла і праз некалькі хвілін адыходзіў. Ён насіў кашулю ў клетку і падзёртыя джынсы, як і ўсе хлопцы яго ўзросту. У руках яго была папяровая торбачка з булкамі на абед.
   

Старонка 13 з 29:

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

white
Адзначаем імяніны:
Сёння ўспамінаем памерлых святароў:
Да канца года засталося дзён:  228

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.