ГРОДНА
Чацвер,
02 мая
2024 года
 

На шляху да святасці

Маці Вастрабрамская, вазьмі мяне на свае рукі

На шляху да святасці

“Чагосьці падобнага на Вострую Браму я не бачыў нідзе ў свеце. Капліца і алтар займаюць усю шырыню вуліцы вышынёй у два паверхі. Пад ёй ёсць праход, заўсёды для ўсіх адчынены. Але не гэтае асаблівае размяшчэнне капліцы больш за ўсё ўразіць падарожніка, але тая паўсюдная дабравольная пашана, якую цудоўны абраз ад усіх атрымлівае. [...] Вы можаце ўглядацца пад Вострай Брамай тыдні, месяцы, але не ўбачыце нават аднаго чалавека, які б ужо здалёк не аказваў пашану цудоўнаму абразу Марыі...”
У літургічным календары 16 лістапада ўспамінаецца Найсвяцейшая Панна Марыя Вастрабрамская, Маці Міласэрнасці. Так жа, як на працягу сямі стагоддзяў Маці Божая Чанстахоўская на Яснай Гары, Панна Вастрабрамская, Маці Усходу і Захаду, больш за трыста гадоў валадарыць з вышыні свайго надбрамнага ўзвышэння ўсёй зямлёю літоўскай, беларускай і польскай. Гэта адзін з нямногіх абразоў Марыі, на якім Яна адлюстравана адна, без свайго Боскага Сына. Гэта выкарыстаў св. Максімільян Кольбэ і склаў такую малітву: “Маці Божая Вастрабрамская, на Тваіх руках няма Дзіцятка Езус, дык вазьмі мяне на свае рукі і пранясі шчасліва праз усё жыццё”.
 

Дапамога святых

На шляху да святасці

Сённяшні свет у пагоні за матэрыяльнымі каштоўнасцямі забыўся аб адной вельмі важнай праўдзе Касцёла, што заключана ў вызнанні веры, а менавіта аб еднасці святых. Гэтае навучанне Касцёла ўяўляецца нам часта як нешта далёкае альбо тое, што нас не датычыцца. У праўдзе аб еднасці святых заключана ўся сутнасць жыцця, якая на першы погляд можа падацца незаўважнай, але якой мы няспынна можам карыстацца. Таму варта задаць сабе пытанне: “Як увасобіць гэта ў жыццё?”.
Па сваёй натуры мы прызвычаены пра­сіць аб дапамозе лю­дзей, што нас акружаюць, і гэта, бясспрэчна, добра, але часта мы пры гэтым забываемся аб іншых нашых памочніках – з неба. Хто з нас у цяжкія хвіліны жыцця просіць аб дапамозе з неба, аб заступніцтве святых у розных патрэбах? Давайце задумаемся, ці не разлічваем мы на сучасны свет больш, чым на Бога? Хто ж нам дапаможа дайсці да вечнага жыцця? Cвятыя хочуць дапамагаць нам у нашых жыццёвых праблемах і справах, што датычацца збаўлення. Ці выкарыстоўваем мы гэтую дапамогу?
   

Кс. Міхал Ластоўскі: Знайдзі час на Ружанец

На шляху да святасці

З кс. Міхалам Ластоўскім, мадэратарам супольнасці “Жывы Ружанец” у нашай дыяцэзіі, аб ружанцовай малітве і адгаворванні Ружанца дзецьмі і моладдзю размаўляў кс. Павел Салабуда.
– Ксёндз Міхал, у першую чаргу хацелася б выказаць свае віншаванні з нагоды прызначэння Вас дыяцэзіяльным мадэратарам супольнасці “Жывы Ружанец”. Раскажыце, калі ласка, якімі будуць Вашыя далейшыя заданні?
    – Па волі кс. б-па Аляксандра Кашкевіча я быў прызначаны мадэратарам супольнасці “Жывы Ружанец” і Ружанцовых колаў Гродзенскай дыяцэзіі. Мае далейшыя абавязкі будуць звязаны з усім, што датычыцца функцыянавання, фарміравання і дзейнасці супольнасці: арганізацыя сустрэч адказных і мадэратараў, клопат аб тэалагічнай і духоўнай фармацыі ўсіх членаў “Жывога Ружанца”.
   

Кс. Антанэла Кадэду: “Мне заўсёды вельмі хацелася прапаведаваць у Беларусі”

На шляху да святасці

кс. Антанэла Кадэду14 верасня скончыліся рэкалекцыі з кс. Антанэла Кадэду, які прыехаў у Масты, каб наблізіць людзям Бога, каб паказаць жывога Госпада, які ёсць сярод нас. Два дні шчырай малітвы, адарацыя, простыя, поўныя энтузіязму канферэнцыі. Кс. Антанэла – італьянскі харызматык, які мае за сабой 30 гадоў святарства. Ён жыве разам з беднымі ў Сан-Паўлу, што ў Бразіліі. Штодзень ён нясе Евангелле наркадылерам, прастытуткам і заблукалым душам. Аб знаёмстве з Беларуссю, Святым Духу і служэнні з кс. Антанэла размаўлялі Яна Ткачук і кс. Юрый Жэгарын.
– Ксёндз Антанэла, як Вы атрымалі запрашэнне ў Беларусь і чаму згадзіліся?
    – Пачалося ўсё з таго, што святар з Беларусі папрасіў адну з місіянерак нашага таварыства запытацца ў мяне, ці магу я прыехаць. Я нават не ведаю, які гэта быў святар. Я проста згадзіўся. Мне заўсёды вельмі хацелася прапаведаваць у Беларусі – краіне, дзе яшчэ застаецца вялікі ўплыў Расіі.
   

Обращение к молодежи: «Будьте святыми»

На шляху да святасці

Господь призвал к святой жизни каждого христианина. Всех без исключения. Его призыв направлен не только к священникам, миссионерам, монашеским сестрам. Каждый христианин любой национальности, будь он беден или богат, учен или малограмотен, влиятелен или совершенно безызвестен, призван к святости.
Этот призыв к святой жизни основан на святости Бога. Именно потому, что Бог свят, Он требует, чтобы и мы были святы. Многие христиане обладают так называемой культурной святостью. Они приспосабливаются к характеру и нормам поведения окружающих их христиан. Поскольку христианская культура вокруг них в большей или меньшей мере свята, то и они более или менее святы. Но Бог призывает нас быть похожими на Него, а не на окружающих христиан. Святость означает не что иное, как уподобление характеру самого Бога.
   

Сужэнства – саюз мужчыны і жанчыны

На шляху да святасці

Перш чым мы пачнём размаўляць аб сужэнстве і сям’і, давайце паставім канкрэтныя пытанні. Навошта жыве чалавек? Які сэнс яго існавання ў свеце, калі ён і так павінен памерці?
Чалавек жыве не для таго, каб паміраць, але для таго, каб быць святым і мець вечнае шчасце ў небе. Святасці можна дасягнуць праз малітву і выкарыстанне сакраментальных ласкаў, аб якіх трэба прасіць і якіх трэба дабівацца. Сакраментальная ласка з’яўляецца вельмі канкрэтнай, хоць і нябачнай, дапамогай у дарозе да збаўлення. Важным элементам узрастання і сталасці чалавека з’яўляецца пакорнае прызнанне таго, што ён не ўсяго можа дасягнуць уласнымі сіламі.
    Заключаючы сужэнства, чалавек бярэ на сябе дадатковы абавязак клапаціцца пра збаўленне сужэнца, а ў будучым і дзяцей. Дзякуючы мужу, жонка павінна станавіцца ўсё лепшай, набліжаючыся да святасці, і наадварот: муж, дзякуючы жонцы. Усякае нараканне на сужэнца, што стаў горшым, чым быў у дзень шлюбу, – гэта, па сутнасці, абвінавачванне сябе ў невыкананні задання ўзаемнай падтрымкі адзін аднаго ў дарозе да святасці.
   

З любоўю да Яна Паўла ІІ святога

На шляху да святасці

Я хацела б з Табой пазнаёміцца…
Дарагі мой Ян Павел II,
    Дзякую за дабрыню Тваю,
    Аб якой я ад кожнага чую.
       Ты – святы,
       Ты – наша сонца,
       Заўжды з усмешкай Ты.
    Я хацела б з Табой пазнаёміцца,
    Да Цябе прытуліцца хацела бы,
    Але Ты ўжо з Богам побач, Ты ў небе.
       Калі малітвы свае ўзношу,
       Тваю любоў я адчуваю.
       Ты прыкладам свайго жыцця
       Дарогу праўды паказаў мне.
    Яшчэ малое я дзіця,
    І моцна Бога я кахаю,
    Людзей навокал... і Цябе,
    Бо ўва мне веру абуджаеш.

Мілена Пракопенка (8 гадоў)

   

Божая міласэрнасць – найлепшы дар

На шляху да святасці

Колькія ж сэрцы падбадзёрыў заклік: “Езу, давяраю Табе”... Гэты просты акт даручэння сябе Езусу працінае нават самыя густыя хмары і прапускае промень міласэрнасці ў жыццё кожнага чалавека (Ян Павел II)“О, калі б ведалі грэшнікі Маю міласэрнасць, не гінула б іх столькі. Кажы грэшным душам, каб не баяліся наблізіцца да Мяне, кажы аб Маёй вялікай міласэрнасці... Я чакаю іх душы, а яны абыякавы да Мяне. Я люблю іх так ласкава і шчыра, а яны мне не давяраюць. Я хачу абсыпаць іх ласкамі, яны ж не хочуць іх прымаць. Яны ставяцца да Мяне, як да чагосьці мёртвага, але Я маю Сэрца, поўнае любові і міласэрнасці”.
Такое пасланне пачула св. Фаустына падчас аб’яўлення Езуса. Сціплая, простая манахіня перажыла аб’яўленне, у якім убачыла Езуса з узнесенымі рукамі. Адна Яго рука была паднята для бласлаўлення, а другая дакраналася да адзення на грудзях. З сэрца Езуса выходзілі два вялікія промні чырвонага і белага колераў. Гэтае аб’яўленне павінна было прыгадаць усяму свету, што Бог прагне, каб людзі ведалі Яго міласэрнасць, што яна даступна ўсім, а асабліва грэшнікам.
   
    “Я – Любоў і Міласэрнасць”, – казаў аб сабе Езус, просячы сястру Фаустыну, каб яна абвясціла гэтае пасланне ўсяму свету. Ён указаў таксама пяць спосабаў, якімі людзі могуць выпрошваць збаўленне для сябе і ўсяго свету: Вяночак да Божай міласэрнасці, малітва перад абразом Езуса Міласэрнага з надпісам “Езу, давяраю Табе”, малітва ў гадзіну смерці Хрыста на крыжы, называемая Гадзінай міласэрнасці (15.00), святкаванне ўрачыстасці Божай міласэрнасці і пашырэнне культу Божай міласэрнасці малітвай, словам і ўчынкам. Хутка пасля смерці сястры Фаустыны пачаў развівацца культ Божай міласэрнасці. Цяпер у першую нядзелю пасля Вялікадня каталіцкі Касцёл ва ўсім свеце адзначае свята Божай міласэрнасці, якое было ўстаноўлена папам Янам Паўлам II у 1995 годзе спачатку для польскіх дыяцэзій, а з 2000 года для ўсяго Касцёла.
   

Як перажываць Вялікі тыдзень

На шляху да святасці

Кс. бп Аляксандр асвячае агонь“Хрыстос Уваскрос, каб чалавек знайшоў сапраўднае значэнне існавання, каб чалавек жыў паўнатой уласнага жыцця: каб чалавек жыў з Бога і ў Богу. Не адкідвайце Яго, вы, якія будуеце чалавечы свет. Не адкідвайце Яго, вы, якія якім-небудзь чынам у якой-небудзь галіне будуеце сённяшні і заўтрашні свет... Не адкідвайце Хрыста: Ён з’яўляецца вуглавым каменем!” (Ян Павел II) 
У каталіцкім Касцёле сёння Пальмовая нядзеля, якая адкрывае перад намі выключны час – Вялікі тыдзень. Гэтыя дні, багатыя на літургічныя традыцыі, з’яўляюцца для вернікаў сапраўдным дарам, паколькі дазваляюць нанова адкрыць сэнс жыцця. Без іх “наша вера была б пустой”, а таму варта імкнуцца да глыбокага перажывання і разумення Вялікага тыдня, да ўсведамлення, што нашае адкупленне здзейснілася на крыжы, калі Хрыстос, паміраючы, знішчыў нашу смерць, а ўваскрасаючы, даў нам жыццё вечнае.
   

Вялікі пост з дзецьмі

На шляху да святасці

Заахвочваем дзяцей да ўдзелу ў разважаннях Мукі Пана, каб больш плённа перажыць Вялікі пост

“Навярніцеся да мяне ўсім сваім сэрцам праз пост і плач, і лямант” (параўн. Ёэл 2, 12), – чытаем у адным з фрагментаў Святога Пісання, які ўводзіць нас у атмасферу Вялікага посту. А якія цікавыя прапановы перажывання гэтага перыяду ў сям’і мы можам выкарыстаць, каб у нашых дамах адбывалася літургія, падобная да той, якая адбываецца ў касцёле?
Калі ў сям’і з’яўляюцца дзеці, перажыванне Вялікага посту пачынае атрымліваць новыя формы: становіцца больш не толькі індывідуальнай, але і сямейнай малітвы, члены сям’і прымаюць пастановы і штодзённа вечарам кожны расказвае, як справіўся з гэтым, бацькі з дзецьмі разам удзельнічаюць у Крыжовым шляху і Песнях жальбы. Здаецца, што гэта самыя простыя рэчы, але якія ж яны важныя, бо дазваляюць разам падрыхтавацца да найважнейшага хрысціянскага свята, заахвочваюць адчыніць сэрцы Богу, які кліча нас, аддае сябе за нас і прапануе нам вечнае жыццё.
    Не трэба тлумачыць, што кожны з нас асабіста павінен перажыць гэты перыяд з Богам, пасціць, шкадаваць за грахі, маліцца, рабіць добрыя ўчынкі... Але акрамя гэтага бацькі і дарослыя павінны таксама раіць малодшаму пакаленню, дзяліцца асабістым вопытам перажывання Вялікага посту, а таксама растлумачваць смерць Божага Сына, яе значэнне, тое, як мы можам прыняць Збаўленне Хрыста і перажыць таямніцу Уваскрасення. Таму варта падумаць над тым, каб увесці своеасаблівыя сямейныя рытуалы, якія дапамогуць у перажыванні Вялікага посту. Тут можна прывесці выказванне бл. Яна Паўла II, які звярнуўся да ўсіх бацькоў са словамі: “Вы павінны рабіць усё, каб Бог прысутнічаў і ўшаноўваўся ў Вашых дамах. Не забывайцеся пра супольную, штодзённую малітву...
   

Песні жальбы: тое, што перажыў Езус

На шляху да святасці

Ужо за намі першыя дні Вялікага посту, велікапосныя набажэнствы Крыжовага шляху, Песень жальбы. У Касцёле вельмі часта гавораць, што гэта асаблівы час, дадзены нам, каб пакаяцца і навярнуцца. Гэты час павінен стаць для кожнага католіка нагодай, каб яшчэ лепш прыглядзецца да свайго хрысціянства і адносін з Богам. Ён павінен таксама стаць часам, калі трэба больш пакутаваць за свае грахі і прымаць пастановы, якія павінны дапамагчы нам у працы над сваімі самымі частымі заганамі. Усе пакаянныя і малітоўныя практыкі, у якіх мы ўдзельнічаем падчас Вялікага посту, з’яўляюцца праяўленнем нашай удзячнасці Езусу за справу збаўлення. Той, хто жадае паказаць сваю ўдзячнасць, прысутнічае на гэтых набажэнствах, а той, каму ўсё гэта абыякава, мае іншыя справы і заняткі.
    У нашай рэлігійнай традыцыі адным з практыкуемых велікапосных набажэнстваў з’яўляецца набажэнства Песень жальбы. Гэтае набажэнства мае сваю гісторыю і традыцыю. Яно было складзена і выдадзена ў 1707 г. пры парафіяльным касцёле Святога Крыжа ў Варшаве, дзякуючы намаганням архібрацтва св. Роха. Назва паходзіць ад першых слоў, якія распачынаюць гэтае набажэнства. Спачатку яно спявалася толькі пры касцёле, у якім паўстала, затым пашырылася на ўсю Польшчу, а сёння спяваецца і ў іншых краінах. Арыгінальная версія захавала старапольскае гучанне. Набажэнства з самага свайго пачатку заахвочвае да таго, каб разважаць Муку нашага Пана Езуса Хрыста і каб у пэўным сэнсе адчуць усё тое, што Езус выцярпеў і перажыў у гэтыя хвіліны.
   

Старонка 21 з 40:

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

 
white
Адзначаем імяніны:
Да канца года засталося дзён:  244

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.