ГРОДНА
Субота,
25 мая
2024 года
 

Слова рэдактара

Дзеі Апосталаў нашага часу

Слова рэдактара

12-328_by Люблю пісаць, калі хтосьці чытае. Вельмі люблю, калі чытае ўважліва. Расце верагоднасць таго, што, акрамя меншай ці большай колькасці напісаных слоў, хтосьці зразумее сказанае. Бо гэта няпраўда, што ніхто мяне не разумее. Важна, каб Добрая Навіна, якую мы імкнёмся перадаць на старонках нашай газеты, дайшла да ўсіх, а яшчэ лепш, калі мы зразумеем, што нам хоча сказаць Езус, і ўвядзём Божае навучанне ў сваё жыццё. Аналагічна рабілі першыя апосталы, падобна было ў першых апостальскіх супольнасцях. Кожны хацеў зразумець Хрыста, шырока адкрываючы на Яго сваё сэрца. Дзеі Апосталаў не заканчваюцца ў II стагоддзі. І сёння хапае пасланняў Лукі пра жыццё хрысціян у XXI стагоддзі, пра апостальскую дзейнасць многіх з нас. Давайце паспрабуем усе разам зразумець, што гісторыя Касцёла не была закрыта са смерцю Езуса ці св. Яна. І сёння мы сустракаем той самы Хрыстовы Касцёл. Аналагічна як у Дзеях Апосталаў - той Касцёл, які пераследуецца, пакутуе, але няспынна моліцца.
 

Быць католікам – гэта…

Слова рэдактара

11-327_by Ці краіна, у якой мы жывём, з’яўляецца краінай веруючых людзей? Ці зазіраючы ў сваё сэрца і пытаючыся саміх сябе, якая яна, наша вера, мы адкажам сумленна на гэтае пытанне? Я заўсёды здзіўляўся спраўнасці і лёгкасці, з якой некаторыя гавораць аб Богу, аб зусім, па сутнасці, нялёгкіх справах, па-свойму разумеючы Божыя справы стварэння. Аднак я лічу, што трагедыя сённяшняга чалавека і сучаснай культуры заключаецца ў тым, што яны становяцца ахвярамі ілюзіі, нібы размовы пра Бога – гэта нешта зусім лёгкае. У той жа час людзі забываюць пра галоўнае: Бог ёсць Таямніца.
   Для мяне гэта цяжкія тэмы, пра якія нялёгка пісаць. Бо кожны з нас перажывае спатканне з Богам па-свойму. Часта можна пачуць выказванні тыпу: “Мая вера перажыла мноства ўзлётаў і падзенняў” або “Я – хрысціянін, таму я стаўлюся да веры сур’ёзна”. Кожны з нас мог бы расказаць штосьці сваё пра свае адносіны з верай і з Богам. І, вядома, трэба аб гэтым гаварыць, таму што важныя рэлігійныя тэмы павінны займаць у нашым жыцці належнае месца.
   

Блаславёны Яне Паўле II, маліся за нас

Слова рэдактара

10-326_by Многія з нас глыбока схіляюцца перад блаславёным Янам Паўлам II. Мы адчуваем глыбокую лучнасць з Ім. Таму дзень беатыфікацыі Вялікага Папы назаўжды застанецца ў нашай памяці. Ксёндз біскуп Аляксандр Кашкевіч у сваіх велікодных пажаданнях падкрэсліў, што беатыфікацыя Божага слугі Яна Паўла II будзе другім велікодным ранкам, які Касцёл нашай дыяцэзіі перажыве асаблівым чынам. Ранкам, які для кожнага з нас стане абуджэннем да новага, лепшага жыцця. Менавіта пра гэта мы павінны памятаць.
   Беатыфікацыя Яна Паўла II - гэта не толькі ўспамін аб Яго жыцці, але пасланне для кожнага з нас на далейшы жыццёвы шлях. Тое, што мы ўбачылі ў нядзелю на плошчы св. Пятра і ва ўсім Рыме: безліч людзей, воклічы: “Santo, subito” – усё гэта павінна прамовіць да нас. Гэтая беатыфікацыя павінна вярнуць кожнаму з нас моц веры ў Хрыста. Не баяцца адчыніць дзверы Хрысту – да гэтага заклікаў нас Блаславёны. Не толькі заклікаў – Ён сам так жыў. І гэтага ж хацеў ад нас. Менавіта пра гэта ўспамінаў у сваёй гаміліі папа Бэнэдыкт XVI: “Ён зрабіў тое, да чаго заклікаў: дапамог хрысціянам ва ўсім свеце не баяцца, дапамог знайсці Бога. Дапамог нам не баяцца праўды, таму што праўда - гарантыя любові”.
   

20 год. Партрэт Дыяцэзіі

Слова рэдактара

9-325_by Менеджары вялікіх фірмаў упэўнены, што стан фірмы – гэта вынік іх намаганняў, адносінаў і намераў. Фатографы ў адзін голас сцвярджаюць, што калі ўжо яны маюць у руках фотаапарат, то самі вырашаюць, як мы павінны выглядаць на здымку, бо яны ствараюць свой твор. Псіхолагі, ствараючы псіхалагічны партрэт асобы, не сумняваюцца, што яны адкрываюць таямніцы псіхікі чалавека. Кожны з нас клапоціцца пра свой знешні выгляд і добрае імя і хоча быць добра ўспрыняты грамадствам.
    Я падумаў, што калі, карыстаючыся досведам розных навук, можна стварыць партрэт чалавека, то варта было б стварыць партрэт нашай дыяцэзіі, тым больш, што мы маем для гэтага нагоду – 20-годдзе яе заснавання. Дыяцэзія – гэта ж таксама людзі, а значыць, кожны з нас. Я б хацеў адразу звярнуць увагу Чытачоў на тое, што гэта будзе рэлігійны партрэт. Я разумею, што бяруся за цяжкае заданне, таму што жыццё дыяцэзіі - гэта эфект узаемаадносін многіх элементаў як з боку біскупа, так і з боку святароў і вернікаў. Тым больш, што гэтыя апошнія могуць быць як няверуючымі, так і рэлігійнымі. Але спярша трэба вярнуцца ў часе.
   

Хрыстус Уваскрос!

Слова рэдактара

8-324_by У нашым зямным пілі­гры­маванні мы набліжа­емся да перажывання найважнейшай Таямніцы нашага збавення: пасхальнай містэрыі Езуса Хрыста. Перыяд Вялікага посту стаў для многіх з нас перыядам пакуты, калі Касцёл суперажывае з Хрыстом у цішыні і засяроджанні незвычайны план збавення: Бог праявіў сваю любоў у Крыжы Збавіцеля і сваю моц у Яго Змёртвыхпаўстанні. Гледзячы на Езуса Хрыста на Крыжы, кожны хрысціянін больш выразна разумее Яго словы: “Я ёсць уваскрэсенне і жыццё. Хто верыць у Мяне, хоць бы ён і памёр, жыць будзе” (Ян 11, 25). Менавіта таму гэта дні надзеі, бо зло было пераможана. Радасць Новага Жыцця ахінае кожнага з нас. Дзелячыся гэтай радаснай навіной, даваце несці яе ўсяму свету, каб даць яму надзею на Уваскрэсенне ў Хрысце. Няхай усе сэрцы адкрыюцца на нязгасную і поўную любові да людзей праўду: Хрыстус Уваскрос! Няхай яна падбадзёрыць расчараваных, падтрымае ўсумніўшыхся і пасее зерне веры ў тых, хто не ведае Бога.
    Хрыстус Уваскрос! І пасяліўся ў нашых душах, сэрцах і дамах. Давайце ісці за Ім з верай, несці Яго любоў усяму свету, сведчыць сваім жыццём аб Яго праўдах.
   

Абавязкі і задавальненні, або мудрае велікапоснае жыццё

Слова рэдактара

7-323_by Як бы выглядаў Езус, калі б жыў у наш час? У што быў бы апрануты? Чым карыстаўся б? Які меў бы пашпарт? Нам хацелася б ведаць адказы на кожнае з гэтых пытанняў, аднак сёння мала хто задумваецца, што будзе, калі мы пачуем з Яго вуснаў грозны загад.
    Калі глядзіш на сённяшняе жыццё і свет вакол нас, часамі закрадваецца спакуса самому сказаць: “А ці ты ведаеш, што цяпер Вялікі пост?” У гэты момант мне прыгадваюцца словы паэта: “Ці будзеш любіць, ці цвікі падаваць?” Давайце паспрабуем задумацца, ці пост і сёння прысутнічае ў нашым жыцці, ці ён застаўся толькі ў нейкай рэшткавай форме?
    “Недастаткова перажыць Вялікі пост, трэба перажыць яго мудра”, – такое перакананне пачуў я нядаўна падчас адной з канферэнцый. Я падумаў пра тое, наколькі важныя для нас гэтыя простыя словы. Мудрасць, якая заключаецца перш за ўсё ва ўменні сказаць НЕ задавальненням і ТАК - абавязкам. Я думаю, што многія нашы чытачы пагодзяцца са мной.
    Задавальненні. Якія яны? Трэба звярнуць увагу на тое, што чалавек ужо даўно забыўся на тыя сапраўдныя людскія радасці, якія трывала ўпісаны ў жыццё чалавека і крыніцай якіх з’яўляецца Бог. На жаль, большае значэнне цяпер надаецца псеўдазадавальненням, таму што лягчэй ісці за капрызамі сённяшняга свету. Да таго ж сродкі масавай інфармацыі безупынна трубяць пра іх, падсоўваючы чалавеку ўсё новыя і новыя ідэі.
   

Навошта пост?

Слова рэдактара

6-322_by Такое простае, на першы погляд, пытанне не зусім простае для адказу. А таму, выслухаўшы ў першую нядзелю Вялікага посту выдатную нядзельную пропаведзь Бэнэдыкта XVI, які на гэтае асноўнае пытанне адказаў так: “Таму што існуе зло, больш за тое – грэх, які, паводле Святога Пісання, з’яўляецца глыбокай прычынай усялякага зла”, я вырашыў праверыць, як разумеюць пост іншыя. Успамінаючы лекцыі па псіхалогіі ва ўніверсітэце, якія прапаноўвалі рознага роду апытванні і анкеты, я вырашыў аналагічным чынам даследаваць хвалюючую мяне праблему і праверыць пры нагодзе, як тое, што мы, святары, гаворым падчас гаміліі, успрымаецца вернікамі.
    У гэтыя першыя дні велікапоснага перыяду я менавіта пра гэта пытаўся людзей, якіх сустракаў на сваім шляху. Пачутыя адказы даюць шмат да роздуму. Вось некалькі з іх: “Для нас гэта такі ж самы перыяд, як іншыя, таму што мы вернікі, але не практыкуем”; “Я прытрымліваюся посту так, як гавораць пра гэта ў касцёле: не ем мяса, хаджу на рэкалекцыі, у святы раблю тое, што патрабуе традыцыя”; “У мяне няма столькі сілы волі, каб прытрымлівацца посту належным чынам”; “У мяне пост толькі перад вігіліяй Божага Нараджэння і ў Вялікую Пятніцу, больш няма, або тады, калі не маю чаго есці”; “Для мяне пост – гэта ачышчэнне арганізма”.
   

Ці існуе духоўнае прытворства?

Слова рэдактара

Нумар 5 (321), 6 сакавіка 2011 Многія “мудрыя” людзі ўвесь час падкрэсліваюць, што ў сённяшнім свеце нельга пражыць без прытворства, таму што цяжка стварыць такія грамадска-культурныя рэаліі, у якіх бы яго не было. Ці гэтаксама ў рэлігійным жыцці? На жаль, часам так. Рэлігійнае жыццё многіх з нас моцна прасякнута прытворствам. Часам такую прытворную пабожнасць ці канцэпцыю жыцця можна заўважыць адразу. А можа, гэтае прытворства з’яўляецца для нас добрай манетай, якая дазваляе нам функцыянаваць духоўна? Ці сапраўды мы павінны ў касцёле ці дома прытварацца, што з’яўляемся пабожнымі або – наадварот – што мы атэісты, грэшнікі, якіх Бог не слухае? Каб выклікаць пажаданае ўражанне, мы гатовы зрабіць даслоўна ўсё: рабіць кампліменты і гадзінамі кленчыць альбо не хадзіць у кожную нядзелю ў касцёл, шукаць адгаворкі ад штомесячнай споведзі і г.д. Трывожным з’яўляецца таксама тое, што мы не заўжды імкнёмся да таго, каб акружэнне думала пра нас найлепшым чынам. Часам мы хочам здавацца горшымі, чым ёсць. Рэха першароднага граху засела ў нашым сэрцы настолькі моцна, што гэта пачынае нам падыходзіць. Мы робім так, таму што нам не хочацца ўваходзіць у кантакт з Богам або мы баімся ажыццявіць большыя змены ў сваім жыцці, бо гэта патрабуе нягодаў, пэўнай ахвяры або вучобы. Напрыклад, жонка папракае свайго мужа, што ён не ходзіць у касцёл, а той апраўдваецца, што ў касцёле найбольш жанчын і ён - не для мужчын.
   

Быць хрысціянінам – значыць адчуць смак Касцёла

Слова рэдактара

Нумар 4 (320), 20 лютага 2011 На пытанне: “Што ты ведаеш пра касцёл?” – часцей за ўсё падаюць звесткі, якія датычаць жыцця духоўных. Напрыклад, многіх парафіян цікавіць прыватнае жыццё пробашча ці іншы бок яго жыцця. Аднак мы не памятаем пра тое, што Касцёл – гэта не толькі ксёндз-пробашч ці вікарый, а перш за ўсё – кожны з нас. Усе разам мы з’яўляемся пілігрымуючым Касцёлам. Папа Бэнэдыкт XVI у размове з Петэрам Зеевальдам нагадвае пра Касцёл, які св. Павел апісвае як “жывы арганізм, у якім усе ўздзейнічаюць адзін на аднаго, у якім усе аб’яднаны Хрыстом”. Я думаю, што такая еднасць, пра якую гаворыць Апостал Народаў, а ўспамінае Папа, з’яўляецца для нас, вернікаў, магчымасцю зрабіць тыя выбары, што даюць шчасце. Мы ж кожны раз становімся перад неабходнасцю выбару і заўсёды прагнем, каб гэтае наша рашэнне было як мага лепшым. Гэтым Шчасцем з’яўляецца сам Хрыстос, прысутны ў пілігрымуючым Касцёле.
   

Старонка 30 з 34:

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

 
white
Адзначаем імяніны:
Да канца года засталося дзён:  221

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.