ГРОДНА
Серада,
24 красавіка
2024 года
 

Касцёл – гэта шэдэўр Святога Духа

Слова рэдактара

 У чарговы раз словы папы Францішка пабу­дзілі мяне да на­пісання рэдактарскай рубрыкі, і адначасова, я спадзяюся, яны пабудзяць Вас, дарагія Чытачы, да чарговага роздуму і натхнення. Падчас свайго навучання Папа ўзгадаў фрагмент Кнігі Эзэхіэля: вобраз касцей, якія пасля подыху прарока становяцца сапраўдным целам, поўным жыцця. Як адзначыў Папа, гэта і ёсць сімвал Касцёла, шэдэўр Святога Духа, які дае новае жыццё вернікам і стварае з іх мноства людзей, гатовых служыць адзін аднаму. “Вось такім з’яўляецца Касцёл! Гэта шэдэўр, шэдэўр Духа, які вылівае на кожнага чалавека новае жыццё Уваскроскалага і ставіць аднаго побач з другім, аднаго на службу і ў падтрымку іншаму, утвараючы такім чынам з усіх нас заснаванае на еднасці і любові адно цела,” – сказаў Папа. Задача кожнага хры­сці­яніна заключаецца ў будаванні Касцёла. Месцам пабудовы выключнай святыні з’яўляюцца, перш за ўсё, нашыя сэрцы, бо Прыгажосць жыве ў сэрцы чалавека. Нічога важнага не адбываецца без удзелу нашага сэрца. Не трэба быць прыгожым ці фізічна дасканалым, каб, напрыклад, дапамагчы чалавеку. Трэба мець вялікае і “здаровае” сэрца, якое дзякуючы Богу пульсуе, а без Яго пакутуе ад шматлікіх “хвароб” сучаснасці. Тады сэрца перастае біцца, а вера перастае існаваць. Бог дае чалавеку Касцёл, які заўсёды вылечыць нашае сэрца.
У Касцёле мы сустракаем мноства розных людзей. Адны шукаюць Бога і цешацца ад сустрэчы са сваім Стварыцелем, а іншыя проста фізічна прысутнічаюць у гэтым асаблівым месцы. Не ўсе ведаюць пра тое, што сапраўднае аблічча Касцёла можна разглядзець у святых людзях. Прыходзячы ў святыню, вельмі часта многія з нас знаходзяць сваё месца, да якога хутка прызвычайваюцца, і на жаль, на гэтым заканчваецца наша духоўная вандроўка. Але варта задумацца, ці ёсць ва ўсім гэтым наша месца перад Богам? Ці пульсуе нашае сэрца ў рытме самога Бога, у рытме, які нам перадае Касцёл? Нашая нявернасць, нашыя слабасці з’яўляюцца рэзультатам фальшывага месца ў Касцёле, да якога мы проста прызвычаіліся і нічога больш. Варта над гэтым засяродзіцца і прыняць запрашэнне Хрыста да навяртання, як, напрыклад, яго прыняў св. Павел ці іншыя святыя, каб, змяняючы сваё жыццё, быць лепшым кожны дзень. Бо з нашай святасцю ўзрастае святасць Касцёла. А ідучы за думкай папы Францішка, да гэтага шэдэўра належыць таксама кожны з нас. Касцёл становіцца чарговым доказам таго, што мы створаны на вобраз і падабенства Божае. Хрысціянін павінен няспынна дзякаваць за тое, што існуе Касцёл. У найважнейшых момантах нашага жыцця, напр. хрост, сужэнства, споведзь і г.д., мы знаходзімся менавіта ў Касцёле. Калі нас нешта непакоіць, многія карыстаюцца праверанай формулай жыцця “калі трывога, то да Бога”. Калі мы перажываем радасць, мы дзякуем Богу за чарговыя ласкі, разумеючы, што без Яго не было б гэтага шчасця. Кожнаму з нас трэба неаднойчы прыгадваць праўду, звязаную са святым хростам. У момант хросту кожны ахрышчаны чалавек становіцца членам Цела Хрыста, перажываючы сапраўднае новае нараджэнне.
    Будзь гэта Касцёл часоў св. Паўла, калі супольнасці хрысціян перажываюць цяжкасці, звязаныя з падзеламі ці рознымі непаразуменнямі, ці Касцёл нашага часу, калі мы таксама перажываем розныя праблемы і розны вопыт, гэта той самы Касцёл, шэдэўр Святога Духа, да якога мы належым, які любім і ў якім адчуваем сябе добра. Святы Юзаф, заступнік Касцёла нашых часоў, маліся за нас!

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.