ГРОДНА
Субота,
20 красавіка
2024 года
 

Лабараторыя веры і жыцця

Слова рэдактара

Мы сустракаемся з Богам, які ў нас нічога не забірае, але ўсё дае: жыццё, любоў, радасць... Гэта багацце напоўненага Богам чала­вецтва.

   Беднае жыццё веруючага чалавека, які запрашае да сябе Хрыста толькі на святы ці на вялікія ўрачыстасці раз або два разы на год. Гледзячы на жыццё вернікаў, часам вельмі цяжка адказаць, у чым заключаецца ўдзел Езуса ў іх жыцці. Як сказаў папа Францішак падчас адной са сваіх нядзельных гамілій, гэта цяжкае пытанне, а той, хто ведае адказ, нібы выйграў дэрбі. Ужо амаль мінуў перыяд I Святых Камуній і канфірмацыі, скончыўся таксама чарговы катэхетычны год. Для многіх з нас гэта быў час, калі мы нанова запрасілі Езуса ў нашае жыццё: адны ўпершыню, а другія ў чарговы раз. Гэта, напэўна, прыгожыя, радасныя і поўныя энтузіязму хвіліны. Пасля такіх вельмі важных момантаў рэлігійнага жыцця нельга нават на нейкі час забывацца пра Езуса, паколькі гэта можа аказацца жыццёвым паражэннем многіх з нас. Трэба прыгадаць, што хрысціянства – гэта не прафесія, якую мы павінны выконваць толькі ў працоўныя гадзіны ці ў пэўную пару года, гэта паглыбленне ў любоў Стварыцеля са сваім стварэннем. Хоць Пан Езус не ставіць нам адзнак па нашай веры і не дадае нам за добры ўчынак 10 балаў, а за малітву яшчэ больш, можна смела сказаць, што там, дзе вера чалавека жывая, там і Хрыстос прысутнічае кожны дзень. Таму варта кожнаму з нас задумацца, якую ролю адыгрывае Хрыстос у нашым жыцці? На якім месцы Ён знаходзіцца?
Веруючы чалавек павінен разумець, а я ўпэўнены, што ў большасці выпадкаў так і ёсць, што Бог клапоціцца аб душы кожнага з нас не пасля нашай смерці, але, у першую чаргу, падчас нашага зямнога жыцця. Запрашаючы Хрыста, мы лепш бачым рэчаіснасць і сапраўднае жыццё. Мы сустракаемся з Богам, які ў нас нічога не забірае, але ўсё дае: жыццё, любоў, радасць... Гэта багацце напоўненага Богам чалавецтва. Менавіта такія людзі патрэбны сёння на нашай зямлі, да такога грамадства мы павінны імкнуцца ў нашай краіне.
    Не трэба забывацца пра тое, што Касцёл перажывае Год веры. Можа, варта прыгадаць сабе пачатак гэтага перыяду, калі мы давалі шмат абяцанняў. Адно бясспрэчна: прыкласці намаганні – гэта не праблема для нас, а таму варта прыкласці намаганні на карысць сустрэчы з Хрыстом. Чым часцей мы сустракаемся з Ім, тым больш мы становімся падобнымі да Яго. Тады спраўджваюцца словы прыказкі, якую падчас адной са сваіх пілігрымак прыгадаў бл. Ян Павел II: “З кім павядзешся, ад таго і набярэшся”.
    Сустрэча з Хрыстом – і малітоўная, і ў іншым чалавеку – перамяняе нашае жыццё, і менавіта тады яно становіцца вельмі каляровым і радасным. Як піша св. Павел да галатаў: “Усе вы сыны Божыя праз веру ў Езуса Хрыста” (Гал 3, 26). Мы становімся сынамі Хрыста праз ласку хросту і ўдзельнічаем у Яго быцці Сынам. Гэты наш удзел павінен быць актыўным. Гэта наша своеасаблівая “лабараторыя веры і жыцця”. Сустракаючыся з Хрыстом, кожны з нас змяняецца. Не трэба пытацца ў Пана Езуса, ці я ўжо дасягнуў святасці, але трэба моцна трымацца сваёй жывой веры, на рахунку якой у небе з’явіцца надпіс: “Сёння са мной будзеш у раі. Так трымаць”.
    Мы перажываем чарговы прыгожы малітоўны месяц – чэрвень, які адчыняе нашу рэлігійную ўражлівасць на Сэрца Пана Езуса. На працягу ўсяго месяца мы будзем гучна прасіць Бога, каб Ён “учыніў сэрцы нашыя да свайго падобнымі”. І для многіх з нас гэта можа быць тая нагода, каб зноў запрасіць Хрыста, каб стаць хрысціянінам на кожны дзень жыццёвай вандроўкі, якую Бог узбагачае сваёй ласкай.

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

 
white
Адзначаем імяніны:
Да канца года засталося дзён:  256

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.