ГРОДНА
Пятніца,
26 красавіка
2024 года
 

Быць святым

Семінарыйная газета

Валадар сярод нас, Хрыстэ!
Дарагія міністранты! Падчас Велікодных урачыстасцяў мы аддаёмся ўспамінам пра перамогу Хрыста над грахом і смерцю. Наш Настаўнік, Гаспадар жыцця, адкрыў усяму чалавецтву брамы неба, дзякуючы паўстанню з памерлых. Кожны чалавек можа стаць спадкаемцам Нябеснага Валадарства, калі толькі ён адкажа свайму Збавіцелю сваёй непахіснай верай і добрымі чынамі. Людская істота, а асабліва хрысціянін, прызвана ўжо тут на зямлі да святасці: “Будзьце святымі, бо Я – святы, Пан, ваш Бог!” – чытаем у адной з кнігаў Старога Запавету (Лев 19, 2).
    Ці магчыма ў XXI стагоддзі святасць? Каб адказаць на гэтае пытанне, я запрашаю Вас, дарагія сябры, да супольнага роздуму.
    Касцёл навучае, што святы – гэта чалавек, які любіць Бога звыш сваіх сілаў і згаджаецца з Яго воляй. Сучасны свет, развіццё цывілізацыі, пагоня за грашамі перашкаджаюць людзям імкнуцца да святасці. Сёння нам можа здавацца, каб стаць святым, трэба быць кімсьці выключным і мець дар ад Бога. Аднак гэта не да канца праўда. Ідэал святога змяніўся на працягу тысячагоддзяў. Несумненна, святымі былі наступныя асобы: св. Стэфан, св. Алексій, св. Францішак з Асыжу, нягледзячы на тое, што яны ішлі да Айца ў неба рознымі шляхамі. Яны былі святымі, бо святы – гэта чалавек, які згаджаецца з Божай воляй.
Хоць цяперашні час - выключна складаны, але мы сустракаемся няспынна са святымі. Гэта не толькі тыя людзі, пра якіх можна пачуць у мас-медыях, імёнамі якіх названы святыні і якіх узвысіў Касцёл. Вельмі часта гэта – звыклыя “шэрыя” святыя, якіх не заўважаюць людзі. Яна даказваюць сваім жыццём, што мы можам крочыць да сапраўднай святасці, незалежна ад акалічнасцяў і цяжкасцяў. Такімі святымі з’яўляюцца часта нашыя бабулі ці бацькі. Святы – гэта не толькі чалавек, які штодзённа ходзіць у касцёл і цалкам прысвячае свой час малітве, але святыя – таксама дзеці , якія не могуць яшчэ маліцца, але сваёй радасцю і святым энтузіязмам праслаўляюць Бога самым найлепшым чынам.
    Самым лепшым прыкладам сучаснага святога з’яўляецца папа Ян Павел II. Нягледзячы на тое, што ў яго была вялікая ўлада, ён быў сціплы, не ўзвышаўся па-над усімі. У сваёй душы ён збудаваў цудоўную святыню веры і любові да Бога. Ён і сёння здзіўляе людзей сваім уменнем прабачаць: нямногія з нас змаглі б прабачыць чалавеку, які спрабаваў бы нас забіць. Сучасны свет павінен быць такім, як Ян Павел II: ціхі, пакорны, служыць іншым і “самым меншым сярод найменшых”. Кожны чалавек павінен імкнуцца да святасці, таму што гэта робіць яго дасканалым.

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

 
white
Адзначаем імяніны:
Да канца года засталося дзён:  250

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.