ГРОДНА
Аўторак,
23 красавіка
2024 года
 

Слова рэдактара

marcinowicz2020
Галоўны рэдактар газеты
«Слова Жыцця»
- Кс. Юрый Марціновіч нарадзіўся 20 мая 1985 г. у Гродне.
- Скончыў Вышэйшую духоўную семінарыю ў Элку (Польшча).
- Прэзбітэрскае пасвячэнне атрымаў 29 мая 2010 г. у Гродне з рук біскупа Аляксандра Кашкевіча.
- З’яўляецца дактарантам універсітэта імя кардынала Стэфана Вышынскага ў Варшаве.
- Рыхтуе доктарскую дысертацыю на тэму “Каталіцкія СМІ як інструмент новай евангелізацыі ў адраджэнні Касцёла ў Беларусі”.
- З 2012 года з’яўляўся дырэктарам інфармацыйнай службы пры Канферэнцыі Каталіцкіх Біскупаў Беларусі ў Мiнску.
- Са жніўня 2016 г. прызначаны біскупам Аляксандрам Кашкевічам на пасаду галоўнага рэдактара дыяцэзіяльнай газеты “Слова Жыцця”.

 

 

Сустракаць Хрыста, паверыць Хрысту, абвяшчаць Хрыста

Слова рэдактара

Не варта абмяжоўваць сябе ў такім шчасці толькі да адной сустрэчы. Хрыстос гатовы няспынна сустракацца з намі і ашчасліўліваць нас.

   Чарговыя разважанні я азагаловіў словамі папы Фран­цішка, які менавіта так спрабаваў выразіць галоўныя пункты нашай веры. Варта над гэтым задумацца і часта звяртацца да гэтых думак у сваім жыцці.
    Сустракаць Хрыста. Папа не гаворыць толькі аб адной сустрэчы, якая, бясспрэчна, можа зрабіць у нашым жыцці многае, але аб сустрэчах. Сустракаць, а не сустрэць. Якога Хрыста мы сёння сустракаем? Самы просты адказ – “свайго”. А які Ён – “наш Хрыстос”? Для адных Ён Лекар, Цудатворац, іншыя бачаць Настаўніка, яшчэ нехта – Сябра. Але гэта той самы Хрыстос, які, аддаючы за кожнага з нас жыццё, праз ахвяру на крыжы адкрывае нам брамы ў неба. Штодзённа сустракаючы Хрыста, які прысутнічае сярод нас і бласлаўляе нас, мы адчуваем сябе шчаслівымі. Не варта абмяжоўваць сябе ў такім шчасці толькі да адной сустрэчы. Хрыстос гатовы няспынна сустракацца з намі і ашчасліўліваць нас, заўсёды адорваючы той самай нязменнай любоўю. Мы па-асабліваму сустракаемся з Ім падчас кожнай Эўхарыстыі. Гэта хвіліны нашага збаўлення, прысутнасці жывога Бога сярод нас.
   

Лабараторыя веры і жыцця

Слова рэдактара

Мы сустракаемся з Богам, які ў нас нічога не забірае, але ўсё дае: жыццё, любоў, радасць... Гэта багацце напоўненага Богам чала­вецтва.

   Беднае жыццё веруючага чалавека, які запрашае да сябе Хрыста толькі на святы ці на вялікія ўрачыстасці раз або два разы на год. Гледзячы на жыццё вернікаў, часам вельмі цяжка адказаць, у чым заключаецца ўдзел Езуса ў іх жыцці. Як сказаў папа Францішак падчас адной са сваіх нядзельных гамілій, гэта цяжкае пытанне, а той, хто ведае адказ, нібы выйграў дэрбі. Ужо амаль мінуў перыяд I Святых Камуній і канфірмацыі, скончыўся таксама чарговы катэхетычны год. Для многіх з нас гэта быў час, калі мы нанова запрасілі Езуса ў нашае жыццё: адны ўпершыню, а другія ў чарговы раз. Гэта, напэўна, прыгожыя, радасныя і поўныя энтузіязму хвіліны. Пасля такіх вельмі важных момантаў рэлігійнага жыцця нельга нават на нейкі час забывацца пра Езуса, паколькі гэта можа аказацца жыццёвым паражэннем многіх з нас. Трэба прыгадаць, што хрысціянства – гэта не прафесія, якую мы павінны выконваць толькі ў працоўныя гадзіны ці ў пэўную пару года, гэта паглыбленне ў любоў Стварыцеля са сваім стварэннем. Хоць Пан Езус не ставіць нам адзнак па нашай веры і не дадае нам за добры ўчынак 10 балаў, а за малітву яшчэ больш, можна смела сказаць, што там, дзе вера чалавека жывая, там і Хрыстос прысутнічае кожны дзень. Таму варта кожнаму з нас задумацца, якую ролю адыгрывае Хрыстос у нашым жыцці? На якім месцы Ён знаходзіцца?
   

Эфект пазірання на алтар

Слова рэдактара

Уважлівы позірк на Бога, на Хрыста павінен быць характэрны кожнаму хрысціяніну. Тое, як мы жывём, залежыць ад таго, куды мы глядзім.

   Аднойчы ў пэўнай невя­лікай парафіі падчас св. Імшы я пачуў, як дзядуля робіць заўвагу свайму ўнуку, каб не азіраўся па баках, а глядзеў на алтар. Неаднаразова на розных рэкалекцыях я звяртаю ўвагу вернікаў на тое, што мы сёння вельмі заматаныя, што ў нас так шмат спраў, праблем і цяжкасцей, і мы часцей накіроўваем свой змучаны позірк уніз, а не перад сабой. Наша галава так загружана рознымі справамі, што мы пачынаем глядзець усюды навокал, але толькі не на Бога. Фізічная стомленасць і клопаты штодзённага жыцця даюць аб сабе знаць, і ў выніку, нам нават цяжка ўзнесці позірк. Безумоўна, гэта звязана з нашым песімістычным поглядам у будучыню, цяжкімі ўмовамі жыцця і адсутнасцю альтэрнатывы. Больш таго, я заўважыў, што большасць вернікаў у касцёле замест таго, каб глядзець на алтар, на Хрыста, глядзіць уніз, на падлогу касцёла. Напэўна, гэта не нейкая духоўная стомленасць і не вялікае праяўленне пакорнай паставы перад Богам, бо на Бога мы заўсёды глядзім з пакорнасцю. Гэта эфект нашага штодзённага пазірання ўніз, пра якое я ўзгадваў вышэй. Я нават асмеліўся б зрабіць выснову, што такое глядзенне ў падлогу вельмі сумнае і поўнае тугі. А ў той жа час, пазіранне на алтар дае шмат радасці і энтузіязму, перш за ўсё, да жыцця, ахвоты змянення яго да лепшага, бо гэта позірк чалавека, які глыбока верыць у Хрыста.
   

Аб Марыі ў “Слове Жыцця”

Слова рэдактара

Нельга аддзяліць хрысціяніна ад Маці Божай. Не ўдасца зразумець сваё жыццё, учынкі і веру без Яе прысутнасці ў нашым жыцці. Найлепшая дарога да Езуса вядзе праз Марыю.

   Над тэмай чарговага разва­жання не трэ­ба было доўга задумвацца. Май – марыйны месяц, месяц Той, якую мы вельмі любім. Любоў нашай зямлі да Маці Божай настолькі вялікая, што дастаткова ўвайсці ў кватэру сярэдняга католіка, каб убачыць там як мінімум некалькі абразоў Маці Божай. Разам з крыжамі, якія моцна ўкаранёны ў гісторыю нашай веры, мы заўважаем існаванне ў нашай Беларусі розных каплічак прысвечаных менавіта Марыі. Гэта не нейкая пабожная акцыя на паказ, а вызнанне жывой веры ў Марыю па-свойму.
    Давайце паспрабуем сказаць некалькі слоў аб Марыі, маючы надзею, што гэта будзе наш чарговы сыноўскі погляд на Маці. Марыя і Яе жыццё можа быць нам блізкае. Яна з’яўляецца пасрэдніцай паміж Богам і чалавекам, і менавіта гэта ўказвае на вялізны культ Яе асобы. Маці, поўная хвалы і пашаны, а пры гэтым, вельмі падобная да кожнага чалавека, які перажывае свае праблемы і цярпенні. Марыйнае крэда павінна быць моцна ўпісана таксама ў жыццё Яе дзяцей, г.зн. кожнага з нас.
   

Старонка 53 з 76:

Актуальны нумар

 

Каляндар 2022

Каляндар
«Слова Жыцця»
на 2022 год

Літургічны каляндар

white
Адзначаем імяніны:
Сёння ўспамінаем памерлых святароў:
Да канца года засталося дзён:  253

Чакаем Вашай падтрымкі

skarbonkaДарагія Чытачы!
Просім Вас аб дапамозе ў абвяшчэнні Добрай Навіны. Мы чакаем Вашых лістоў, артыкулаў, здымкаў і падтрымкі ў фінансаванні газеты. Як адна сям’я “Слова Жыцця” мы прагнем несці Божае слова, гаварыць аб Хрысце і Касцёле ўсё большай колькасці людзей у Беларусі і па-за яе межамі.